Českí tenisti získali Davisov pohár, vo finále rozhodol Štěpánek

19.11.2012 Celý región

Praha 18. novembra (TASR) - Českí tenisti sa prvýkrát v histórii samostatnosti tešia zo zisku Davisovho pohára. Vo finále 100. ročníka prestížnej tímovej súťaže zdolali vo vypredanej pražskej O2 Aréne obhajcov trofeje zo Španielska 3:2, keď sa o rozhodujúci bod postaral Radek Štěpánek.

Španieli v nedeľu najskôr vyrovnali stav finále na 2:2. V súboji jednotiek David Ferrer suverénne zdolal Tomáša Berdycha 6:2, 6:3 a 7:5. Štěpánek potom rozhodujúci duel zvládol lepšie a nad Nicolasom Almagrom vyhral 6:4, 7:6 (0), 3:6 a 6:3. Česi tak nadviazali na československý triumf v Davisovom pohári z roku 1980 a súperovi odplatili jasnú finálovú prehru 0:5 z roku 2009 v Palau Sant Jordi v Barcelone.

Česi sa zároveň vyrovnali ženským kolegyniam, ktoré si pred dvoma týždňami vybojovali na tej istej pôde triumf v Pohári federácie. Naposledy vyhrali obe tímové súťaže v tej istej sezóne Američania v roku 1990.

Ferrer nastupoval na zápas s Berdychom za stavu 1:2 v neľahkej situácii s imperatívom vyhrať, nič však neponechal na náhodu. Španiel zobral súperovi hneď prvé podanie a nepúšťal ho k typickej agresívnej hre. Za stavu 5:2 využil Ferrer svoj druhý setbal. Taktovku duelu nepustil piaty hráč sveta z rúk ani v druhom dejstve a Berdych si za stavu 0:3 zo svojho pohľadu vyžiadal krátku pauzu, počas ktorej si odskočil do útrob štadióna. Čechovi to aspoň pri svojom servise na chvíľu pomohlo, napriek tomu Ferrer už svoj náskok nestratil. V treťom sete španielsky tenista brejkol súpera v tretej hre, ale za stavu 3:4 ešte Berdych zdramatizoval duel a na príjme zmazal manko. V jedenástej hre mu však Ferrer opäť zobral podanie a vzápätí bez straty fiftínu v záverečnej hre získal pre Španielsko druhý bod.

Zápas trval takmer dve a pol hodiny. "Som spokojný, udržal som si svoj štandard po celý zápas. Hral som agresívne už od začiatku, vychádzalo mi podanie i forhend," povedal po zápase 30-ročný Ferrer, ktorý upravil bilanciu s Berdychom na 6:3 vo svoj prospech. "Vedel som, že môj súper môže byť po dvoch dňoch tenisu unavený, ale nemyslel som na neho a sústredil som sa na svoj výkon. Práve som ukončil najlepšiu sezónu mojej kariéry."

Rozhodnúť tak musela až záverečná dvojhra, v ktorej Štěpánek proti Almagrovi ťažil zo svojho servisu výrazne viac ako pri piatkovej prehre s Ferrerom. Proti jedenástemu hráčovi sveta si za stavu 5:4 v prvom sete vypracoval setbal a premenil ho. V druhom dejstve síce ako prvý získal brejk Almagro, ale domáci hráč hnaný vypredaným hľadiskom dokázal manko zmazať a vynútil si tajbrejk, v ktorom súpera deklasoval 7:0. Almagro po vyžiadanej krátkej pauze zabral naplno až v treťom sete, ale to bolo jeho posledné slovo. Štěpánek získal štvrtý set pre seba v pomere 6:3 a postaral sa tak o historický triumf Čechov v boji o "šalátovú misu".

Po takmer štyroch hodinách záverečnej dvojhry vypukli v aréne búrlivé oslavy. Tridsaťtriročný Štěpánek sa stal prvým hráčom nad tridsať rokov za uplynulé stororčie, ktorý vyhral rozhodujúci piaty duel finále. Naposledy to dokázal 31-ročný Brit James Parke v roku 1912. "Pre túto chvíľu som hral celú kariéru. Vedel som, že Almagro je favoritom, ale od začiatku som sa cítil dobre a ani na moment som o svojom víťazstve nezapochyboval. Veľká vďaka patrí aj fanúšikom, bez nich by sme to nedokázali," povedal do mikrofónu Českej televízie Štěpánek.

"Radek hral neskutočne, bol neuveriteľný," žiaril šťastím Berdych. "Je úžasné, že dokázal zdolať hráča, akým je Almagro. Nie je nič krajšieho ako toto, nemohli sme dokázať nič lepšieho. Zaradiť sa medzi legendy je nepopísateľný pocit. Ale nie je to vôbec iba o nás dvoch, bol to tímový úspech."

Finále Davisovho pohára v Prahe:

Česko - Španielsko 3:2

piatok:

Radek Štěpánek - David Ferrer 3:6, 4:6, 4:6
Tomáš Berdych - Nicolas Almadro 6:3, 3:6, 6:3, 6:7 (5), 6:3

sobota:

Berdych, Štěpánek - Marcel Granollers, Marc Lopez 3:6, 7:5, 7:5, 6:3

nedeľa:

Berdych - Ferrer 2:6, 3:6, 5:7
Štěpánek - Almagro 6:4, 7:6 (0), 3:6, 6:3
 

Vyberte región